Hvolris Jernalderlandsby

Dyrene på Hvolris. Mød hønsene, fårene og gederne

På Hvolris har vi både får og geder, som hjælper os med naturpleje. Derudover har vi glæde af dem på mange andre måder. Kom og hør hvordan. Tilbydes året rundt.

Fårene på Hvolris er Gute Udegangsfår, og gederne er Dansk Landrace. Vi kommer ind på, hvad der er helt specielt ved dem, og hvordan får har været en del af husholdningen igennem tiderne, med særlig vægt på oldtiden. Her lærer eleverne især om bæredygtig brug af dyret – hele dyret.

Nogle af vores geder vil meget gerne snakkes med, mens andre er mere reserverede. Fårene er nysgerrige, men ikke snakkesalige. Børnene lærer, hvordan de skal omgås dyrene, og erfarer, hvor forskellige dyr kan være af natur. Alle dyrene har horn, så hvordan kender man mon forskel på hanner og hunner? 

Vores høns er Dansk Landrace. Hønsene kom til Danmark i jernalderen og har været her siden. Igennem tiden er flere forskellige hønseracer kommet til. Vi taler om, hvad der er helt specielt ved Dansk Landrace-høns, hvad de spiser, hvordan vi passer dem, og hvorfor vi har dem her på Hvolris. Hvis der er æg, kigger vi nærmere på dem og steger måske lidt æggekage over bål. Børnene lærer også, hvordan de omgås hønsene.

Vi kommer også ind på, hvilke tamdyr jernalderfolkene havde. 

Alt foregår udendørs, så tag tøj og fodtøj på efter vejret. Der kan være smattet hos dyrene. Børnene får ikke jernaldertøj på til dette forløb.

Gute Udegangsfår ved Hvolris Jernalderlandsby
Gute Udegangsfår på Hvolris.
Foto

Hvolris Jernalderlandsby

©

Hvolris Jernalderlandsby

Tilmelding

Fakta

Dato og pris

Tidspunkt:
-
Varighed:
3 timer
Pris:
Gratis
Yderligere priser:
Tilbuddet er gratis for folkeskoleelever i Viborg Kommune. Friskoler og skoler uden for Viborg Kommune bedes kontakte os for tilbud.
Max deltagere:
24 deltagere

Om tilbuddet

Målgruppe: Grundskolen
Klassetrin:
0., 1., 2., 3., 4., 5.
Kompetenceområde:
Håndværk og design - Håndværk - forarbejdning, Håndværk og design - Håndværk - materialer, Historie - Historiebrug, Historie - Kronologi og sammenhæng
Fag:
Biologi, Håndværk og design, Historie, Natur/teknologi
Læringsmål:
Børnene lærer om at omgås dyr, de lærer om oldtidens materialer og bæredygtig udnyttelse af hele dyret.