Aalborg Historiske Museum - Nordjyske Museer

Folk og fabrikker

I mange år var Aalborg kendt som ‘Byen med de rygende skorstene’ – en blomstrende industriby, hvor over halvdelen af den arbejdende befolkning hver morgen fulgte fabriksfløjterne og myldrede ind til samlebånd og maskiner.

Spritten, Eternitten og C.W. Obels Tobaksfabrik var nogle af de største arbejdspladser, men der var hundredvis af store og små industrivirksomheder i Aalborg.

Om udstillingen
I "Folk og fabrikker" fortæller vi historien om fabrikkerne, deres ansatte og den vigtige epoke i Aalborgs – og Danmarks – historie.

Det første, man møder i udstillingen, er et stempelur fra Cementfabrikken Norden. Det er et symbol på, hvordan tiden blev styrende i industrisamfundet, men også på, at folk nu for første gang fik faste rammer om arbejde og fritid.

Derefter fortælles historien om vandringen fra land til by. Udstillingen er fyldt med eksempler på varer fra mange af byens virksomheder, og der vises korte film fra Spritfabrikken, C.W. Obels Tobaksfabrik og Aalborg Portland Cementfabrik.

I udstillingen kan man se fotos og genstande fra arbejdslivet og arbejdskulturen på fabrikkerne – blandt andet en ”lærlingebanker” (practical joke) fra Eternitfabrikken og en madpakke med ølkapsler. I udstillingen må eleverne gerne sætte sig forsigtigt ved det store 10-mands cigarmagerbord fra 1898, som stammer fra C.W. Obels Tobaksfabrik.

Man kan booke en rundvisning i udstillingen "Folk og fabrikker", evt. kombineret med en rundvisning i den gamle skolestue. Man kan selvfølgelig også besøge udstillingen på egen hånd. Man kan med fordel inddrage den gamle skolestue på 2. sal i forløbet. Den hører tidsmæssigt hjemme i industritiden og har bl.a. været brugt til at opdrage tidens børn til at blive gode borgere og ansatte i industrisamfundet.

Eleverne kan arbejde selvstændigt med de opgaver, der kan downloades herunder. I opgaverne skal eleverne arbejde kildekritisk med historiske synspunkter og med, at man historisk har haft andre tankegange end i dag. Der skal også arbejdes med historiske perioder og med, hvordan de adskiller sig fra og afløser hinanden.

På museet kan man booke og bruge en skolekasse med genstande, redskaber, køkkentøj mv. fra perioden. Kassen kan enten bruges i udstillingen "Folk og fabrikker" eller i skolestuen, hvor man kan sidde ved bordene og arbejde med tingene. Download evt. spørgearket ”Elever undersøger genstande”.

Kridtgravsarbejdere
Arbejdere på Aalborg Portland Cementfabrik.
©

Aalborg Portland

Dato og pris

Tidspunkt:
-
Pris:
Gratis
Yderligere priser:
600 kr. hvis man booker en af museets rundvisere.
Max deltagere:
28 deltagere

Om tilbuddet

Målgruppe: Grundskolen
Klassetrin:
5., 6., 7., 8., 9.
Kompetenceområde:
Historie - Historiebrug, Historie - Kildearbejde
Fag:
Dansk, Historie
Læringsmål:
Eleverne skal få en forståelse for, hvordan det var at arbejde på fabrik, og at muligheder for uddannelse var meget anderledes før i tiden. De skal få en forståelse for, at der var meget store forskelle i befolkningen, også inden for arbejderklassen. Eleverne skal i opgaverne arbejde kildekritisk med historiske synspunkter og med, at man historisk har haft andre tankegange end i dag. Der skal også arbejdes med historiske perioder og med, hvordan de adskiller sig fra og afløser hinanden.