Museum Skanderborg

Fremtidens brød af fortidens korn

Hvornår begyndte man at dyrke korn, og hvilke spor er der af korndykning i oldtiden? Besøg en gammel vindmølle, Gl. Rye Mølle, og lær om behandling af korn siden stenalderen og frem til i dag. Vi kværner korn på skubbekværne som i oldtiden og bager boller med melet. Vi lærer om de forskellige arkæologiske fund, som fortæller om menneskets brug og behandling af korn. Vidste du for eksempel, at Grauballemanden fik en tynd korngrød som sit sidste måltid? Hans mavesæk og tarme er nemlig bevaret, så man har kunnet undersøge hans sidste måltid.

Formålet med undervisningsforløbet er at give eleverne en forståelse for den kulturhistoriske og teknologiske udvikling i, hvordan man har behandlet korn gennem tiderne.

Det sker i autentiske rammer på Gl. Rye Mølle Museum, en gallerimølle eller hatmølle af hollandsk type fra 1872. Her præsenteres eleverne for autentiske redskaber fra stenalderen og for møllens teknologi.

Der males korn på stenskubbekværne og laves boller af melet samt en korngrød, som trækker historie til Grauballemandens sidste måltid.

Emneord: Korn, bondestenalder, kornsegl, skubbekværn, vindmølle.

Forløbet foregår på Museet på Gl. Rye Mølle, Møllestien 5, Gl. Rye. 
Der er en udgift til materialer til boller og grød på 100 kr. pr. forløb. 
Gennemføres i perioden maj til september, da Museet på Gl. Rye Mølle er lukket om vinteren.
Transportomkostninger påhviler den enkelte skole eller klasse. Læreren har det pædagogiske ansvar under forløbet.

Lær om kornets historie i Danmark på Gl. Rye Mølle.
Besøg en gammel vindmølle, Gl. Rye Mølle. og lær om behandling af korn siden stenalderen og frem til i dag.
Foto

Museum Skanderborg

©

Museum Skanderborg

Tilmelding

Fakta

Dato og pris

Tidspunkt:
-
Varighed:
3 timer
Pris:
1750 kr.
Yderligere priser:
Gratis for skoler i Skanderborg Kommune. Skoler uden for Skanderborg Kommune: 550 kr. pr. time.
Max deltagere:
50 deltagere

Om tilbuddet

Målgruppe: Grundskolen
Klassetrin:
3., 4., 5., 6., 7.
Kompetenceområde:
Historie - Kronologi og sammenhæng, Madkundskab - Fødevarebevidsthed, Madkundskab - Madlavning, Madkundskab - Måltid og madkultur
Fag:
Historie, Madkundskab
Læringsmål:
Formålet med undervisningsforløbet er at give eleverne en forståelse for den kulturhistoriske og teknologiske udvikling i, hvordan man har behandlet korn gennem tiderne.
Det sker i autentiske rammer på Gl. Rye Mølle Museum, en gallerimølle eller hatmølle af hollandsk type fra 1872. Her præsenteres eleverne for autentiske redskaber fra stenalderen og for møllens teknologi.
Der males korn på sten skubbekværne og laves boller af melet samt en korngrød, som trækker historie til Grauballemandens sidste måltid.