Nordatlantens Brygge

Grønlands afkolonisering

Efter 1953 hvor Grønlands status som koloni ophører, sker der en heftig modernisering af det grønlandske samfund. Som en del af forløbet spiller eleverne et spil om magtrelationer, der er baseret på virkelige historiske hændelser.

Hvordan har samfundsstrukturerne mellem Grønland og Danmark ændret sig over tid, og hvad har drevet forandringerne? Lær om grønlandsk indflydelse på Danmark og ikke mindst om dansk indflydelse i Grønland i dette forløb på Nordatlantens Brygge.

Som en del af dekoloniseringen af Grønland i årene efter 1953 bliver G-50 og G-60 gennemført som politiske strategier. Vi diskuterer hvordan den danske grønlandspolitik påvirkede det grønlandske samfund. Hvilke forandringer medførte G-50 og G-60 i deres forsøg på at modernisere Grønland?

I anden halvdel af forløbet gennemgås via et spil forskellige kontroversielle historiske fænomener i grønlandsk-dansk historie. De studerende får mulighed for at diskutere historiske sager om Eksperimentbørnene og nedlæggelsen af kulminebyen Qullissat i dialogspillet 'Koloni eller amt?'.

Forløbet fokuserer på perioden efter 1953, hvor Grønlands status ændres fra koloni til dansk amt. Dette forløb er en fortsættelse af forløbet ”Kolonihistorisk rundvisning på Nordatlantens Brygge”. Forløbet kræver ikke en forudgående viden om den danske kolonihistorie i Grønland, men det er en fordel.

Qullissat 1972
Qullissat 1972
Foto

Teit Jørgensen

©

Teit Jørgensen

Dato og pris

Tidspunkt:
-
Varighed:
1½ time
Pris:
Gratis
Max deltagere:
28 deltagere

Om tilbuddet

Målgruppe: Ungdomsuddannelse
Ungdomsuddannelse:
HF, HHX, HTX, STX, VUC
Fag:
Historie, Samfundsfag
Læringsmål:
Eleven får
- Kendskab til dansk kolonihistorie i Grønland, og bliver i stand til at forstå relationen mellem Danmark og Grønland på et historisk oplyst grundlag.
- Indsigt i den danske motivation til at kolonisere Grønland, og bliver i stand til at anerkende Danmark som en tidligere kolonimagt.
- En erkendelse af de konsekvenser den danske kolonisering og afkolonisering har haft for det grønlandske samfund, og forståelse for det grønlandske ønske om løsrivelse som en længere kulturel og politisk proces i Grønland.

Se alle tilbud fra: