Hvolris Jernalderlandsby

Gudernes gunst

​​​​​​​I jernalderen er gudernes fravær fuldstændig utænkeligt. Alt afhænger af deres velvilje. Særligt frugtbarhedsgudinden, som romerne kaldte Nerthus, er vigtig. Hvordan sikrer vi os, at guderne og især Nerthus er os nådigt stemte? Hvorfor er det så vigtigt? Hvordan kommer vi i kontakt med dem? Hvordan beskytter vi os selv og vores ejendom? Solhverv er magiske tidspunkter, men hvorfor nu det, og hvad er det egentlig?

Eleverne iklædes jernaldertøj og får jernaldernavne ved modtagelsesbygningen. Derefter går vi op i landsbyen. I et af husene hører vi om jernalderens guder, åndsliv og ofringer, som er mere forskellige, end man skulle tro. Vi hører om moselig og meget forskellige offergaver. Der findes en PowerPoint, så eleverne kan forberedes inden ankomsten til Hvolris. Det kan også bruges som opfølgning.

Så skal vi have gang i værkstederne. Der er tre. Har man lyst til at prøve forskelligt, kan man skifte mellem grupperne, men det er tanken, at eleverne fordyber sig i hver sit område:

  • Eleverne snitter træfigurer – styrkemænd og -kvinder. De kan tage dem med hjem, stille dem i offerlunden eller rundt om i landsbyen. Vi vil blive glade for at modtage dem til beskyttelse af Hvolris.
  • På Hvolris er der fundet et lille lerhoved. Det kan ses i vores udstilling. Måske var det en husgud? Eleverne laver deres eget lille lerhoved eller deres egen lille husgud.
  • Eleverne skal udtænke en ceremoni og lave offergaver til ceremonien. Hvad skal der til for at komme i god kontakt med guderne? Hvad er en ceremoni? Hvad skal den indeholde? Hvad vil man ofre sammen med sin stamme?

Dagen afsluttes med en ceremoni og ofring i stenkredsen foran offerlunden i landsbyen.

Til sidst, når jernaldertøj og navneskilte er afleveret, er der tid til at besøge vores udstilling, hvor der også findes en planche om Roum-hovedet. Samtidig er det muligt at handle i museumsbutikken.

Der er indlagt pauser undervejs, hvor eleverne kan spise deres madpakker.

Ingen tvinges til at deltage i ceremonien, hvis det strider imod deres overbevisning.
Tilbydes i sommerhalvåret.

Offerlunden ved Hvolris med gudefigurer og offergaver
Offerlunden ved Hvolris Jernalderlandsby.
Foto

Hvolris Jernalderlandsby

©

Hvolris Jernalderlandsby

Tilmelding

Fakta

Dato og pris

Tidspunkt:
-
Varighed:
4 timer
Pris:
Gratis
Yderligere priser:
Tilbuddet er gratis for folkeskoleelever i Viborg Kommune. Friskoler og skoler udenfor Viborg Kommune bedes kontakte os for tilbud.
Max deltagere:
28 deltagere

Om tilbuddet

Målgruppe: Grundskolen
Klassetrin:
3., 4., 5., 6., 7., 8., 9., 10.
Kompetenceområde:
Billedkunst - Billedfremstilling, Drama - Dramaproduktion, Håndværk og design - Design, Håndværk og design - Håndværk - forarbejdning, Håndværk og design - Håndværk - materialer, Historie - Historiebrug, Historie - Kronologi og sammenhæng, Kristendomskundskab - Ikke-kristne religioner...
Fag:
Billedkunst, Drama, Håndværk og design, Historie, Kristendomskundskab
Læringsmål:
Eleverne får indblik i jernalderens åndsliv, ofringer og trosforestilling.

De får mulighed for på en meget håndgribelig måde at sætte sig ind i jernalderfolkets sted i tilbedelsen af guderne.

Samtidig prøver de kræfter med arbejdet med træ og ler, samt dramatisk udfordring i udformningen af en ceremoni.

Eksempler fra Fælles Mål
Kristendomskundskab - Der arbejdes med kompetenceområdet livsfilosofi og etik, hvor eleven kan udtrykke sig nuanceret om den religiøse dimensions indhold og betydning ud fra grundlæggende tilværelsesspørgsmål og etiske principper.
Historie - Der arbejdes med kompetenceområdet historiebrug, hvor eleven kan perspektivere egne og andres historiske fortællinger i tid og rum.
Håndværk/design - Der arbejdes med kompetenceområdet håndværk - materialer, hvor eleven kan forarbejde materialer i forhold til produktets form, funktion og udtryk.