Havhøst

Haven i havet – et fællesfagligt naturfagsforløb (7.-10. klasse)

"Haven i havet" er et skoleforløb, der er målrettet udskolingen og den fællesfaglige naturfagsprøve. Forløbet er bygget op omkring et besøg på Bølgemarken, men vi anbefaler, at man arbejder videre med emnet efterfølgende i en elevstyret projektperiode eller ved en eller flere lærerstyrede lektioner. Booker man forløbet, modtager læreren baggrundsviden samt ideer til det videre arbejde.

Forløbets tema er regenerativ fødevareproduktion i havet. Eleverne bliver havbønder for en dag og stifter bekendtskab med arbejdet i en havhave, hvor der dyrkes blåmuslinger, østers og tang. Under besøget skal eleverne undersøge, hvordan en havhave kan producere sund mad til mennesker uden at sætte et negativt aftryk på planeten. Med naturvidenskabelige metoder arbejder eleverne med at forstå afgrøderne og det miljø, de vokser i, og får dermed indsigt i en bæredygtig fødevareproduktion, der kan bidrage positivt til løsningen på tre af tidens store kriser: fødevarekrisen, biodiversitetskrisen og klimakrisen.

Klassetrin: 7.-10.

Fag: biologi, geografi, fysik/kemi

Emner: Produktion med bæredygtig udnyttelse af naturgrundlaget, regenerativ havdyrkning, muslinger, tang, abiotiske faktorer.

Varighed: 2,5-3 timer alt efter aftale. 

Praktisk: Forløbet finder sted på Kalvebod Bølge, ud for Marriott Hotel. Vi mødes ved container 7, lige ved siden af Kajakhotellet. Der kan være koldt og blæsende, så husk varmt og praktisk tøj, der godt kan tåle at blive beskidt. Der vil være smagsprøver undervejs, men husk alligevel madpakker, særligt hvis forløbet strækker sig over frokost.

Deltagerantal: Maks. 25 elever og min. 2 lærere (er I flere, så skriv det til os, så prøver vi at finde en løsning).

Pris: "Haven i havet" er støttet af Novo Nordisk Fonden, og de første 20 forløb er derfor gratis.

Der undervises i “Haven i havet” 10 steder i landet, så eleverne bliver en del af en landsdækkende bevægelse af havbønder, der er bannerførere for den blågrønne omstilling af vores fødevaresystem.

Elever måler salinitet og sigtbarhed i Københavns Havn

Dato og pris

Tidspunkt:
-
Varighed:
3 timer
Pris:
4000 kr. Gratis
Yderligere priser:
Havhøst er partner med Åben Skole i Københavns Kommune og kan af den grund tilbyde gratis forløb til Københavnske folkeskoler. For skoler udenfor Københavns kommune koster forløbet 4.000 kr. + moms.
Max deltagere:
25 deltagere

Om tilbuddet

Målgruppe: Grundskolen
Klassetrin:
7., 8., 9., 10.
Kompetenceområde:
Biologi - Kommunikation, Biologi - Modellering, Biologi - Undersøgelse, Biologi - Perspektivering, Fysik/kemi - Kommunikation, Fysik/kemi - Modellering, Fysik/kemi - Undersøgelse, Fysik/kemi - Perspektivering, Geografi - Kommunikation, Geografi - Modellering, Geografi - Undersøgelse, Geografi - Perspektivering, Madkundskab - Fødevarebevidsthed, Madkundskab - Mad og sundhed, Madkundskab - Madlavning, Madkundskab - Måltid og madkultur
Fag:
Biologi, Fysik/kemi, Geografi, Madkundskab
Læringsmål:
Under forløbet arbejder vi tværfagligt med undersøgelse, modellering, perspektivering og kommunikation ud fra eksempelvis følgende emner baseret på de naturvidenskabelige læringsmål:

Begrebet bæredygtighed
Muslinger, tang, østers og deres livsbetingelser
Principper for bæredygtig produktion i havet
Fødevareproduktion af muslinger, tang og østers - herunder smag og gastronomisk potentiale
Løsnings- og handlemuligheder ved bæredygtig udnyttelse af naturgrundlaget lokalt og globalt
Sammenhæng mellem naturgrundlaget og produktion
Aktuelle konsekvenser af naturgrundlagets udnyttelse
Interessemodsætninger ved udnyttelse af naturgrundlaget
Samfundsmæssige og miljømæssige konsekvenser af udnyttelse af naturgrundlaget

Se alle tilbud fra: