Københavns Museum

Human osteologi - læren om menneskets knogler

Eleverne får historien mellem hænderne, når de selv skal undersøge ægte menneskeknogler fra arkæologiske udgravninger i København.

Forløbet tager udgangspunkt i arkæologens arbejde og metoder i forbindelse med undersøgelser af menneskeknogler fra arkæologiske udgravninger.

Eleverne skal således arbejde i arkæologernes værksted, hvor de gruppevis selv skal undersøge ca. 300 år gamle menneskeknogler. De skal bestemme knoglernes anatomi og vurdere køn, alder og tegn på forskellige sygdomme.

Eleverne kommer også til at besøge museets udstilling, hvor de ligeledes gruppevis skal arbejde med opgaver, der har fokus på de udstillede menneskeknogler.

Det er en unik mulighed for at komme helt tæt på humant materiale, og derfor drøfter vi selvfølgelig også etikken omkring det og stiller krav til eleverne om respektfuld håndtering.

Det er er krav, at der deltager to lærere i forløbet, da klassen deles i to. Mens den ene halvdel laver undersøgelser i arkæologisk værksted, besøger den anden halvdel museets udstilling - og derefter bytter de to hold.

Forløbet kan passende indgå i et undervisningsforløb om kroppen og anatomi – måske som en inspirerende start eller som perspektiverende afslutning. 

Forberedelse

Inden besøget på Københavns Museum skal eleverne se tre små film, der introducerer dem til undersøgelserne af menneskeknogler i Arkæologisk Værksted.

Human Osteologi - YouTube

Human osteologi – bestemmelse af køn - YouTube

Human osteologi – bestemmelse af alder - YouTube

De kan med fordel også se den lille film, der fortæller om arkæologens arbejde generelt og/eller den lidt længere film om, hvordan museer skaber viden ved hjælp af mange forskellige fagligheder.

Arkæologi på Københavns Museum - YouTube

Fagfolk og fund. Museer skaber viden - YouTube

Kontakt skoletjenesten på Københavns Museum for yderligere information: Marie Søborg Andersson, 29102281, qf0d@kk.dk

Elever undersøger menneskeknogler fra arkæologisk udgravning

Tilmelding

Fakta

Dato og pris

Tidspunkt:
-
Varighed:
2½ time
Pris:
1500 kr.
Yderligere priser:
Gratis for københavnske folkeskoler gennem Åben Skole
Max deltagere:
28 deltagere

Om tilbuddet

Målgruppe: Grundskolen
Klassetrin:
7., 8., 9., 10.
Kompetenceområde:
Biologi - Modellering, Biologi - Undersøgelse, Historie - Kildearbejde
Fag:
Biologi, Historie
Læringsmål:
Biologi
Eleven kan undersøge biologisk materiale og kan med modeller vurdere forskellige anatomiske og fysiologiske karakteristika.

Historie
Eleven kan undersøge fysiske kilder.

Se alle tilbud fra: