Oplevelsescenter Nyvang

Korn, kværn og mølle

I dette forløb skal I male mel og bage pandekager af det hjemmelavede mel. I skal lære om kornsorterne og om kornets vej fra marken til maven i forskellige historiske perioder

I 1940’erne blev det nyhøstede korn kørt til andelsmøllen, hvor det blev valset til flager, knækket eller malet til mel. Havre- og byggryn blev brugt til grød, og rug- og hvedemel blev brugt til brød.

I Nyvang har vi ingen mølle, så i dette undervisningsforløb må I selv i sving ved kornkværnene som møllersvende og -piger.

Grynene får I med hjem, og hvedemelet bruger vi til pandekager. Men pandekager flyver ikke ind i munden af sig selv. Dejen skal piskes sammen, og endelig kan pandekagerne bages på det varme brændekomfur.

Nyhoestet korn ved Nyvangs husmandssted
Nyhøstet korn ved Nyvangs husmandssted
Foto

Oplevelsescenter Nyvang

©

Oplevelsescenter Nyvang

Tilmelding

Fakta

Dato og pris

Tidspunkt:
-
Varighed:
3 timer
Pris:
1700 kr.
Yderligere priser:
+ entré 75 kr. pr. barn
Max deltagere:
28 deltagere

Om tilbuddet

Målgruppe: Grundskolen
Klassetrin:
2., 3., 4., 5., 6.
Kompetenceområde:
Historie - Historiebrug, Modersmålsundervisning - Kultur og samfund, Natur/teknologi - Perspektivering
Fag:
Historie, Madkundskab, Natur/teknologi
Læringsmål:
Historie
- har viden om fællesskaber før og nu
- kan beskrive ændringer i livsgrundlag og produktion
- kan relatere ændringer i hverdag og livsvilkår over tid til eget liv

Natur og teknologi
- har viden om natur og teknologi i det nære
- har viden om enkel produktudvikling

Madkundskab
- har viden om tids- og stedsbestemte mad- og måltidskulturer
- kan anvende madlavningsteknikker