Boldrup Museum - Nordjyske Museer

Mælk, smør og ost

Med udgangspunkt i forskellige museumsgenstande hører vi om produktionen af smør og ost omkring år 1900, om mejeriernes opståen og den danske andelsbevægelse. Vi laver smør og oste, som man gjorde for 100 år siden - og vi smager selvfølgelig på det, vi har lavet.

Vi starter med at kigge på nogle af det redskaber, man har brugt på landet, når man lavede ost og smør for 100 år siden, og om hvordan de danske mejerier er opstået. Efter en instruktion går vi i grupper i gang med at lave kærnemælksost, løbeost og kærne smør på de gamle stampekærner. Der bliver plukket krydderurter til ostene i husmandens køkkenhave. I har selv medbragt brød eller boller, og vi skal selvfølgelig smage på det, vi har lavet. Med udgangspunkt i forskellige museumsgenstande afrundes dagen med en snak om udviklingen i den danske mejeriproduktion. 

Der bliver også tid til at se museet og besøge museets dyr.

Emnet er særdeles velegnet til at supplere med besøg hos en moderne mælkeproducent  eller et virksomhedsbesøg på et mejeri, hvor dette er muligt.

Emnet kan også foregå på skolen.

Der bliver kærnet smør på de gamle stampekærner.
Der bliver kærnet smør på de gamle stampekærner.
Foto

Boldrup Museum

©

Boldrup Museum

Tilmelding

Fakta

Dato og pris

Tidspunkt:
-
Varighed:
5 timer
Pris:
900 kr.
Yderligere priser:
En undervisningsdag koster 900 kr. Herudover betales for det aktuelle materialeforbrug. Tilbuddet er gratis for skoler i Rebild og Mariagerfjord kommuner; disse betaler kun for materialer. Foregår det på skolen, betales for kørsel.
Max deltagere:
28 deltagere

Om tilbuddet

Målgruppe: Grundskolen
Klassetrin:
3., 4., 5., 6., 7., 8., 9.
Kompetenceområde:
Biologi - Perspektivering, Biologi - Undersøgelse, Historie - Historiebrug, Historie - Kildearbejde, Historie - Kronologi og sammenhæng, Madkundskab - Fødevarebevidsthed, Madkundskab - Mad og sundhed, Madkundskab - Madlavning, Madkundskab - Måltid og madkultur, Natur/teknologi - Perspektivering, Natur/teknologi - Undersøgelse
Fag:
Biologi, Dansk, Historie, Madkundskab, Natur/teknologi
Læringsmål:
Eleverne lærer at lave kærnemælksost, løbeost og smør ved at efterligne de arbejdsprocesser, man brugte omkring år 1900. Eleverne lærer noget om de biologiske reaktioner, man benytter sig af i produktionen. Der skabes en bevidsthed om, hvor produkterne, eleverne kender fra dagligdagen, oprindelig kommer fra. Der skabes mulighed for en perspektivering af nutidens masseproduktion set i forhold til husmandsbrugets selvforsyningsproduktion.
Eleverne lærer grundtræk bag andelsbevægelsens opståen og den historiske udvikling i dansk mejeriproduktion.