Bakkehuset

”Mine stakkels blomster...” – H.C. Andersen og eventyrene

Med udgangspunkt i H.C. Andersens eventyr "Den lille Idas blomster" introduceres eleverne til tingseventyret og lader sig inspirere af de historiske stuer og haven, som H.C. Andersen selv bevægede sig rundt i for 200 år siden.

Bakkehuset lå i 1800-tallet helt ude på landet, men blev flittigt besøgt af de københavnske forfattere og kunstnere, der kom vandrende inde fra byen – her var der frisk luft, godt selskab og masser af blomster i Kamma Rahbeks store have! Kamma Rahbek var haveentusiast og værtinde i hjemmet, og hun tog godt imod alle sine gæster – også den unge H.C. Andersen. Fra et af hans breve ved vi, at Kamma læste hans tekster, og at hun som den første kaldte ham for ”poeten”, idet hun rakte ham en buket blomster – det betød meget for den unge forfatterspire. 

Den lille Idas blomster har H.C. Andersen skrevet til en bestemt pige, nemlig pigen Ida Thiele, der er et af de børn i 1800-tallet, som vi kender bedst til i dag. Det skyldes, at Ida Thiele holdt af at skrive, og mange af hendes breve er bevaret. Familien Thiele havde også tilknytning til Bakkehuset, og det er let at forestille sig, hvordan H.C. Andersen kan have hentet inspiration til sit eventyr netop her.

I forløbet oplever eleverne at opholde sig i de samme stuer, som H.C. Andersen tidligere færdedes i, og den fjerne kulturhistorie bliver nærværende og sanselig. Forløbet afsluttes med en lille skriveøvelse, hvor eleverne påbegynder deres eget eventyr. Klassen er velkommen til at arbejde videre med skrivearbejdet efter forløbet.

Blomsterakvarel
Blomsterakvarel fra Bakkehusets samling
©

Frederiksbergmuseerne

Tilmelding

Fakta

Dato og pris

Tidspunkt:
-
Varighed:
1 time
Pris:
600 kr.
Max deltagere:
28 deltagere

Om tilbuddet

Målgruppe: Grundskolen
Klassetrin:
3., 4., 5., 6.
Kompetenceområde:
Dansk - Fortolkning, Dansk - Fremstilling
Fag:
Dansk
Læringsmål:
Eleverne arbejder med forståelse, fortolkning og fremstilling af eventyrgenren.
Ved at læse, lytte og skrive i de samme historiske stuer, som H.C. Andersen tidligere færdedes i, får de klassiske tekster en kontekst og bliver konkrete. Det understøtter sprogforståelsen, samtidig med at omgivelserne inspirerer og vækker undren. Det er et godt sted at forstå og skrive ud fra!

Se alle tilbud fra: