Moesgård Museum

Mosens ofre

Sammen med eleverne undersøger en af museets formidlere, hvad det vil sige at ofre. Hvorfor gør man det? Kan man sige, at jernalderens mose er en form for stor ønskebrønd? Man ofrer alt i mosen, også levende væsner. Heste, hunde og okser må lade livet på kanten af de hellige vandhuller. Men det er ikke altid nok til at stille guderne tilfredse.

I fortiden bygger man ikke hellige templer i Danmark, som man gør det i Romerriget eller i det antikke Grækenland. I stedet går man ud i naturen og giver sine ofre på kanten af søer og i moser.

Måske er det sult, som driver folk til at ofre et menneske, måske hærger krig eller sygdom. Eller måske er det en straf for en forbrydelse. Vi vil aldrig få at vide, hvorfor Grauballemanden fik skåret halsen over og blev lagt nøgen i mosen.

Mosens Ofre
Mosens ofre
©

Fotolab Moesgaard Museum

Tilmelding

Fakta

Dato og pris

Tidspunkt:
-
Varighed:
1 time
Pris:
900 kr.
Yderligere priser:
1,5 time: 1.100 kr., 2 timer: 1.350 kr.
Max deltagere:
20 deltagere

Om tilbuddet

Målgruppe: Ungdomsuddannelse
Ungdomsuddannelse:
HF, HHX, HTX, STX
Fag:
Dansk, Historie, Kemi, Naturgeografi
Læringsmål:
Sammen skal vi afdække årsagen til Grauballemandens død. Hvorfor ligger han her? Hvordan døde han og hvorfor? Selvom vi har en masse teorier, så er spørgsmålene overhovedet ikke lukkede. I dette forløb skal eleverne arbejde empirisk og måske forme deres helt egne teorier om Grauballemandens død.

Se alle tilbud fra: