Museum Skanderborg

Ofringer i jernalderen i Illerup Ådal

Hvis man står der en tidlig morgen, når disen stadig ligger over Illerup Ådal – så kan man næsten se ånderne svæve i tågen… Arkæologerne kalder området "Den Hellige Dal", fordi jernalderens mennesker ofrede til deres guder her. Arkæologerne har fundet tre store offerpladser i ådalen. Tag med på en rejse til jernalderen sammen med "Præstinde Ragna", og oplev både krigsbytteofringer og frugtbarhedsofringer, når vi besøger jernalderfolkenes hellige steder og lærer om guder og mennesker i jernalderen. Oplev historien lige dér, hvor det skete engang.

I jernalderen ofrede man ofte til guderne for at opnå noget eller takke dem. Illerup Ådal har igennem jernalderen flere gange været hjemsted for religiøse handlinger. I perioden ca. 200 – 50 f.Kr. er der blevet udført frugtbarhedsofringer ved Forlev Nymølle. Her er blandt andet fundet en 2,74 m høj trægudinde.

Ved Illerup Ås udmunding i Mossø i Alken Enge er der fundet menneskeskeletter og enkelte våben, som kan være ofret i samme periode.

I en tidligere sø i Illerup Ådal er der flere gange i jernalderen blevet ofret våben. Den største ofring fandt sted o. 200 e.Kr., hvor en hær på godt 1.000 mand har tabt i kamp, hvorefter alle deres våben og ejendele er blevet ofret i den hellige sø. Hærudstyret viser, at jernalderens krigere var opdelt i rangorden i en hær, og giver dermed et billede af samfundets socialstruktur.

Aktiviteter: Fremstilling af gudebillede, snitning af runer på runestave, opførelse af offerceremoni, undersøge autentiske genstande fra jernalderen.

Bedst i marts-oktober, men gennemføres året rundt med rette påklædning. Laves både for én klasse eller for en hel årgang (op til tre klasser).

Præstinde Ragna leder ofringen til frugtbarhedsguderne i Illerup ådal.

Tilmelding

Fakta

Dato og pris

Tidspunkt:
-
Varighed:
3 timer
Pris:
1650 kr.
Yderligere priser:
Gratis for skoler i Skanderborg Kommune. Skoler uden for Skanderborg Kommune: 550 kr. pr. time.
Max deltagere:
70 deltagere

Om tilbuddet

Målgruppe: Grundskolen
Klassetrin:
4., 5., 6.
Kompetenceområde:
Arbejdskendskab - Job og karriere, Elevernes alsidige udvikling, Historie - Historiebrug, Historie - Kildearbejde, Historie - Kronologi og sammenhæng, Kristendomskundskab - Ikke-kristne religioner..., Samfundsfag - Sociale og kulturelle forhold
Fag:
Historie, Samfundsfag
Læringsmål:
Eleverne får en pust af historiens vingesus ved et besøg på stedet, hvor de mange våben blev ofret i den hellige sø for 1800 år siden. Med udgangspunkt i aktiviteter, der mimer hændelser i jernalderen, får de indblik i en del af menneskenes måde at leve og tænke på. Museumsformidleren optræder i rolle som ”druidepræstinde Ragna”, så historien formidles helt tæt på.