Museum Skanderborg

Omkring Skanderborg Slot

Omkring år 1200 anlagde den danske konge borgen Skanderborg på en holm i søen ved landsbyen Skanderup. Niels Ebbesen faldt ved Skanderborg i 1342 efter at have belejret borgen og de holstenske tropper. Frederik 2. ombyggede i 1500-tallet borgen til et flot renæssanceslot med sten fra Øm Kloster. Hans datter Anna blev født på slottet i 1574 og blev siden dronning af Skotland og England. Efter 200 år på landkortet blev slottet nedrevet i 1767. Kun slottets kirke står endnu som Slotskirken på Slotsbanken. Borgen lægger navn til byen og kommunen og spiller en central rolle for byens identitet.

På en vandring i den ældste del af Skanderborg og i og omkring Slotskirken kommer vi tæt på historien om dengang, kongen regerede landet fra Skanderborg.

Turen starter på Slotsbanken, hvor vi undersøger sporene fra kongeborg og slot uden for og inde i Slotskirken. Vi bruger vores egen krop til at måle bygningens længde (med skridt) og "Det hvide tårns" højde (vi lægger det ned på jorden. Det var 28 m højt).

Vi går videre til Torvet ved det gamle rådhus, Adelgade 40 i Skanderborg. Her står et monument over dengang, Skanderborg fik købstadsrettigheder i 1583.

Vi slutter ved den sidste, fredede rest af Christian 4.s forsvarsvold omkring Skanderborg. Den ligger på Lillesøvej bag husene på Vestergade i Skanderborg.

Turen kan have en særlig vinkel på middelalderen eller på renæssancen, hvis det ønskes.

Gennemføres året rundt. Husk påklædning efter vejret.

Bedst med én klasse ad gangen, da det så er nemmere at høre og se plancher, men det kan lade sig gøre at være to klasser sammen på vandringen.

Læs mere på Museum Skanderborgs hjemmeside: https://www.museumskanderborg.dk/omkring-skanderborg-slot

Skanderborg blev ombygget til slot af Frederik 2.

Tilmelding

Fakta

Dato og pris

Tidspunkt:
-
Varighed:
2 timer
Pris:
1100 kr.
Yderligere priser:
Gratis for skoler i Skanderborg Kommune. Skoler uden for Skanderborg Kommune: 550 kr. pr. time.
Max deltagere:
25 deltagere

Om tilbuddet

Målgruppe: Grundskolen
Klassetrin:
1., 2., 3., 4., 5., 6., 7.
Kompetenceområde:
Historie - Historiebrug, Historie - Kildearbejde, Historie - Kronologi og sammenhæng
Fag:
Historie
Læringsmål:
På en vandring i den ældste del af Skanderborg og i og omkring Slotskirken kommer vi tæt på historien om dengang, kongen regerede landet fra Skanderborg.

Emneord: Kongemagt, middelalder, renæssance, Christian 4., købstadsrettigheder.