Aalborg Historiske Museum - Nordjyske Museer

Oprør i Nordjylland. Opgaver til udstillingen

Siden middelalderen har der været mange oprør i Nordjylland. Følg sporet tilbage i tiden, og bliv klogere på, hvorfor og hvordan man gjorde oprør. Undervejs møder du 8 forskellige oprør; det yngste er blokaden mod skifergasboring i Dybvad i 2014-2015, det ældste er bondeoprøret ved Sankt Jørgensbjerg i 1441.

Første stop er eksempler på det nordjyske oprør fra de seneste årtier. Her er der fortællinger om protester mod miljøfarlige prøveboringer efter skifergas i Vendsyssel i 2014, om sangprotesten mod en gruppe nazisters forskansning i en villa i Nørresundby i 1999 og om stiftelsen i 1974 af protestbevægelsen Frit Vendsyssel, der, med et glimt i øjet, ville løsrive Vendsyssel fra resten af Danmark.

Herefter går turen til begivenheder, der siden 1800-tallet har samlet nordjyderne og fået dem til at tage tingene i egen hånd. Det sker i tre stop, hvor publikum møder fortællinger om kampen for etableringen af Aalborg Universitets Center i 1974, om oprøret mod den tyske besættelsesmagt under Anden Verdenskrig og om den arbejderkampidentitet, der har præget Aalborg siden industrialiseringen i årtierne omkring 1900. Det er alle begivenheder og udviklinger, som er blevet centrale for nutidens nordjyske fortællinger om den fælles fortid – og om, hvad det vil sige at være nordjyde i dag.

Rejsen afsluttes med fortællinger om de tidlige nordjyske bondeoprør og især om Grevens Fejde i 1534, hvor bondesønnen Skipper Clement anførte en nordjysk oprørshær af bønder og borgere, der blev udslettet, da feltherre Johan Rantzaus professionelle hær af landsknægte 18. december det år stormede Aalborg by. Det blev kulminationen på kongerigets sidste borgerkrig og gjorde Skipper Clement til en oprørshelt i en generel fortælling om nordjysk kamp mod uretfærdighed og overmagt, der er blevet gentaget mange gange frem til i dag.

Udstillingen omfatter en del af den massegrav for de faldne nordjyder i 1534, der blev udgravet af museets arkæologer i 2014-15 og i 2019 i gaden Tiendeladen, 150 meter vest for museet. De besøgende får dermed lejlighed til at stå nærmest ansigt til ansigt med nogle af kerneskikkelserne i den nordjyske oprørshistorie.

To skoleelever kigger på udstillingen Oprør i Nordjylland
Skoleelever i "Oprør i Nordjylland".
Foto

Ard Jongsma

Dato og pris

Tidspunkt:
-
Pris:
Gratis
Yderligere priser:
Gratis for alle under 18 år, og i forbindelse med undervisning
Max deltagere:
28 deltagere

Om tilbuddet

Målgruppe: Grundskolen
Klassetrin:
4., 5., 6., 7., 8., 9., 10.
Kompetenceområde:
Historie - Historiebrug, Historie - Kildearbejde, Historie - Kronologi og sammenhæng
Fag:
Historie, Samfundsfag
Læringsmål:
Eleverne arbejder med kronologiske sammenhænge og tidslinjer
Eleverne læser og tolker historiske kilder
Eleverne prøver at forstå historiske genstande