Silkeborg Arkiv

Silkeborg under Anden Verdenskrig

Gennem et dialogbaseret foredrag introduceres klassen til de væsentligste temaer og dilemmaer i krigstidens Silkeborg. Foredraget baseres på billeder, dokumenter og andre arkivalier fra krigstiden. Vi snakker om, hvordan det var at leve under krigens forhold og om, hvad der har bekymret og glædet folk. Under forløbet skal eleverne arbejde med kilder fra krigen og for eksempel afgøre, om sabotageaktioner beskrevet i de censurede aviser var begået af tyskvenlige terrorister eller danske modstandsfolk.

Aktiviteter
Forløbet er et foredrag med gruppeopgaver. Forløbet fortæller historien om, hvordan krigen udspillede sig for almindelige mennesker beskrevet gennem de forskellige kilder, vi har i Silkeborg Arkiv.

Forberedelse
Det er en fordel, at forløbet sker i forbindelse med, at klassen har haft tema om Anden Verdenskrig. Men det er ikke et krav og kan for eksempel også bruges som opstart af et forløb.

Forløbet kan sagtens drejes i en bestemt tematisk retning - modstand, folkeliv eller andet, hvis det giver mening i forhold til klassens undervisning.

Klassen skal inddeles i arbejdsgrupper á 3-5 elever.

Formål
Ved at illustrere livsvilkårene gennem Silkeborg Arkivs samling får eleverne viden om, hvordan almindelige mennesker levede under Anden Verdenskrig i Silkeborg.

Eleverne får indblik i mangelsamfund, rationeringer, samarbejde, jøde- og kommunistforfølgelser, modstandsbevægelse, flygtningesituation og flere andre temaer.

Eleverne kan sammenligne indtrykkene fra et overordnet verdenskrigsforløb med de lokale forhold; om det så er den internationale krig eller forholdene i Danmark.
Torvet i Silkeborg med tyske flag med nazi-hagekors i flagstangen.
Torvet i Silkeborg på kongens fødselsdag 26. september 1940.
Foto

Harald Lauritzen

Tilmelding

Fakta

Dato og pris

Tidspunkt:
-
Varighed:
1½ time
Pris:
Gratis
Max deltagere:
51 deltagere

Om tilbuddet

Målgruppe: Grundskolen
Klassetrin:
6., 7., 8., 9., 10.
Kompetenceområde:
Historie - Historiebrug, Historie - Kildearbejde, Historie - Kronologi og sammenhæng, Samfundsfag - Politik
Fag:
Historie, Samfundsfag
Læringsmål:
Historie og almindelige menneskers vilkår