Naturskolen Silkeborg

Sø-økologi - udskoling

Vand, viden og waders – naturvidenskab i praksis. Hører videnskabsfolk kun hjemme i laboratoriet? Ikke i vores verden. Men hvordan arbejder man så egentlig videnskabeligt under åben himmel? Det får eleverne svar på i dette forløb, hvor de skal arbejde naturvidenskabeligt og systematisk med søens vandkvalitet. Og det må godt være sjovt undervejs.

Aktiviteter

Turen går til en af de nærliggende søer, hvor eleverne arbejder som feltbiologer, der skal undersøge søens vandkvalitet. Det kræver en systematisk indsamling af data – der skal måles, tælles og beskrives forskellige fysiske og kemiske parametre. Men hvad betyder det alt sammen? Hvilke målinger kan hjælpe os – og hvor lang tid gælder vores målinger? Søen er en del af vandets kredsløb, men kan virke ret isoleret. Vandet i søen kommer dog ikke af ingenting. Hvorfra stammer det egentlig, og hvad betyder vores menneskelige aktiviteter for vandmiljøet – nu og i fremtiden?

Der er stof til eftertanke, så forløbet kan arbejdes videre med hjemme i klassen.

Forberedelse

I "Undervisningsmateriale" finder I et skema med øvelser, vi skal gennemføre. Det kan være en god idé at opdele eleverne i nogle grupper, før I kommer, og kigge skemaet igennem. Tal om, hvad de enkelte øvelser mon går ud på – og hvorfor vi mon laver dem. Vi gennemgår det hele på dagen, men det kan være en god idé at have tænkt lidt over det inden. Det er også en god idé at tale om begreber som fotosyntese og næringsstoffer.

I materialet er der plads til at undersøge 2-3 forskellige søer. Det mest realistiske er, at vi når at kigge på højst to søer. Vi kan dog også vælge at fordybe os i stoffet ved en enkelt sø. 

Efterbehandling

I kan fx lave en film om jeres besøg (husk at lave optagelser på selve dagen), der forklarer, hvorfor vi laver undersøgelserne, og hvordan vi gør det. Nu hvor I er blevet eksperter i søundersøgelse, er det også muligt efterfølgende at låne grej af Naturskolen, hvis I vil undersøge en anden sø nær jeres skole. Så kan I sammenligne resultaterne mellem søerne. Måske kan I finde ud af, hvordan man kan forbedre vandkvaliteten, hvis den ikke er så god? I kan også vende tilbage til den samme sø flere gange om året og følge livets gang i søen. 

Undervisningsmateriale

Naturfilm om livet i vand

 

Billede fra naturen

Tilmelding

Fakta

Dato og pris

Tidspunkt:
-
Varighed:
3 timer
Pris:
Gratis
Yderligere priser:
Prisen er kun for folkeskoler i Silkeborg Kommune
Max deltagere:
28 deltagere

Om tilbuddet

Målgruppe: Grundskolen
Klassetrin:
7., 8., 9., 10.
Kompetenceområde:
Biologi - Kommunikation, Biologi - Modellering, Biologi - Undersøgelse, Biologi - Perspektivering
Fag:
Biologi
Læringsmål:
Udarbejdes efter det aktuelle formål

OBS
Medbring et printet skema pr gruppe, se under beskrivelsen