Naturskolen Silkeborg

Søens smådyr - indskoling

En god introduktion til de ferske vandes miljø.
Vi pakker vognen med udstyr til at undersøge dyrene i og ved mosen eller søbreddens lave vand. Gennem aktivitet, lette videnskabelige undersøgelser, historier og leg bliver vi sammen klogere på de dyr, vi finder. Forløbet tager afsæt i den naturligt undersøgende tilgang, som børn i denne aldersgruppe har til naturen. Vi går på opdagelse med tid til fordybelse og begejstring.

Aktiviteter

Forløbet tager afsæt i den naturligt undersøgende tilgang, som børn i denne aldersgruppe har til naturen. Vi går på opdagelse med tid til fordybelse og begejstring. Eleverne arbejder sammen i grupper af 2-3 elever om at fiske smådyr fra vandet. Der lægges op til at undersøge de dyr, man finder. Hvilke dyr finder vi flest af? Hvor dybt dykker en vandedderkop i forhold til en rygsvømmer? Hvor hurtigt svømmer en vandkalv? Simple eksperimenter, der introducerer eleverne til den naturvidenskabelige arbejdsmetode og til at tælle og registrere, observere og beskrive. Naturvejlederen leder turen i samarbejde med læreren og fortæller nærmere om nogle af de dyr, som eleverne finder.

Forberedelse

I kan fx læse eller se nogle film om søernes sære liv, inden I kommer på besøg. Der er givet nogle forslag herunder. Vil I rigtig forske løs, kan I arbejde med hæftet "Vandhulsdetektiver" eller den norske "Nysgerrig-Per"-metode. I sidstnævnte arbejder eleverne med at opstille egne undringsspørgsmål, formulere hypoteser og udforme små forsøg. De indsamler data og præsenterer det efterfølgende.

Efterbehandling

Arbejd evt. videre med hæftet "Vandhulsdetektiver" eller jeres projekt, hvis I har taget hul på "Nysgerrig-Per"-metoden. I kan lave jeres klasseværelse om til en sø under overfladen og lave modeller af søens dyr og planter, som I hænger op i klassen. Hvis I er kreative med snor eller garn, kan I trække tråde mellem dyrene og på den måde vise fødekæden i søen.

Undervisningsmateriale

NysgerrigPer-metoden

Smådyr i vandhul (film)

Link til undervisningsmateriale fra Naturvejledning Danmark. Find ”Vandhulsdetektiver” – både lærerhæfte og elevhæfte – under ”Tidligere udgivelser”

Vandkalv

Tilmelding

Fakta

Dato og pris

Tidspunkt:
-
Varighed:
2 timer
Pris:
Gratis
Yderligere priser:
Prisen er kun for folkeskoler i Silkeborg Kommune
Max deltagere:
28 deltagere

Om tilbuddet

Målgruppe: Grundskolen
Klassetrin:
0., 1., 2., 3.
Kompetenceområde:
Natur/teknologi - Kommunikation, Natur/teknologi - Modellering, Natur/teknologi - Undersøgelse, Natur/teknologi - Perspektivering
Fag:
Natur/teknologi
Læringsmål:
Udarbejdes efter det aktuelle formål