Middelaldercentret

Spil og lege i middelalderen

Livet i middelalderen var hårdt, også for børnene, der måtte hjælpe til. Der var dog også tid til at lege en gang imellem.

Tag ud af skolen, brug kroppen, og lær noget om middelalderen.

Vi garanterer sved på panden og føde til hjernen!

At være barn og ung i middelalderen var meget anderledes end i dag. Man havde pligter og arbejdede i huset, i marken eller i værkstedet. Der er dog fundet små snittede dukker og træskibe, der vidner om, at der alligevel var lidt tid til leg. Der findes også skriftlige kilder, der omtaler spil og lege, som man har underholdt sig med i den sparsomme fritid.

Tag på rejse 610 år tilbage i tiden, og prøv nogle af de lege, man legede i middelalderen.

Tilbuddet understøtter kravet om 45 minutters bevægelse om dagen.

Tilbuddet indeholder: 15 minutters rundvisning i middelalderkøbstaden Sundkøbing med fokus på børn og unge i middelalderen og 45 minutters spil og leg - blandt andet "Tyren i det røde hav", "Slå munk" og "middelalderfodbold".

Forløbet kan bruges tværfagligt af fagene historie og idræt og kan ligeledes bruges af alle folkeskolens klassetrin og ungdomsuddannelserne, idet forløbet tilpasses den enkelte klasse.

Der er udarbejdet undervisningsmateriale, der kan bruges før og efter besøg på Middelaldercentret. Materialet omhandler middelalder generelt og er tilpasset 3.-9. klasse, hvor sværhedsgraden kan varieres. Materialet kan downloades nederst på siden.

Forløbet begynder med en kort rundvisning i middelalderkøbstaden Sundkøbing, hvor der fokuseres på børn og unge i middelalderen.

Derefter er der 45 minutters aktiv deltagelse, hvor eleverne præsenteres for flere forskellige spil og lege, som vi kender fra middelalderen.

Det er Middelaldercentrets formål at fremme og udbrede kendskab og interesse for historien gennem scenarier, der sætter eleven i forbindelse med alle kroppens sanser og aktiverer en nysgerrighed for læring og samfundsforståelse.

Børn trækker bliden ned
Foto

Middelaldercentret

©

Middelaldercentret

Tilmelding

Fakta

Dato og pris

Tidspunkt:
-
Varighed:
1 time
Pris:
80 kr.
Yderligere priser:
Prisen er pr. barn, der er to lærere gratis
Max deltagere:
28 deltagere

Om tilbuddet

Målgruppe: Grundskolen
Klassetrin:
2., 3., 4., 5., 6., 7., 8., 9., 10.
Kompetenceområde:
Modersmålsundervisning - Kultur og samfund, Idræt - Krop, træning og trivsel, Sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab - Sundhed og trivsel, Idræt - Idrætskultur og relationer, Historie - Kronologi og sammenhæng, Dansk - Tale, Dansk - Lytning, Engelsk - Mundtlig kommunikation, Historie - Historiebrug
Fag:
Historie, Idræt, Natur/teknologi, Sproglig udvikling
Læringsmål:
Kompetencemål:

Historiebrug: Historiske scenarier.
Eleven får i mødet med formidleren, der underviser, samt resten af Sundkøbing praktisk erfaring i historien. Eleven ser, føler og mærker historiens forandringer og levevilkår på egen krop og med alle sanser.

Eleven får mulighed for at reflektere, diskutere og fortælle om forskelle, ligheder og normer.


Kronologi og sammenhæng:
Alt efter klassetrin kan eleven relatere, sammenligne og diskutere samfundsændringer i livsvilkår igennem historien fra middelalder til i dag.

Idræt:
Idrætskultur og normer:
Alt efter klassetrin lærer eleven via aktiv deltagelse om ændringer i idrætskultur og normer fra middelalder til i dag.


Krop, træning og trivsel:
Eleven kan alt efter klassetrin samtale om fysiske reaktioner på fysisk aktivitet og vurdere ændringer og oplevelser.