Silkeborg Arkiv

Tyske flygtninge i Silkeborg 1945-47

Et forløb om de tyske flygtninge, der strandede i Danmark da besættelsen sluttede. På Vestre Kirkegård i Silkeborg findes 71 gravsten, som vidner om mere end 300 tyske flygtninges skæbne her i Silkeborg. Med dem som udgangspunkt fortæller vi historien om flygtninge i Silkeborg 1945-1947, deres liv, samfundets behandling og forholdet til danskerne, hvordan var deres hverdag, hvad spiste de og hvordan var forholdet mellem tyskerne i lejren.

Tyskerne blev interneret under ret strenge forhold og måtte ikke have kontakt med danskere overhovedet. Vi taler om, hvorfor man havde så strenge forhold og om, hvad der er rimeligt, og hvem der har ansvar for flygtninge. Men vi taler også om, hvordan danskernes forhold var til de tyske flygtninge i lyset af krigen og hvad det betød for lokalområdet at have en stor flygtningelejr lige ved siden af.

Aktiviteter
Forløbet består af foredrag, visualisering og gruppeopgaver. Forløbet kan gennemføres på Vestre Kirkegård ved flygtningegravene eller i et undervisningslokale på skolen eller i Campusbygningen.

Forberedelse
Det vil være en fordel, hvis eleverne har haft om Anden Verdenskrig, og forløbet vil fungere godt som et led i et tema om krigen eller om flygtninge generelt.

Forløbet ligger godt i forlængelse af romanen Med ilden i ryggen af Martin Petersen.

Hvis du har spørgsmål eller særlige emner at inddrage så kontakt Silkeborg Arkiv for at aftale nærmere.

Formål
Undervisningsforløbet giver eleverne indblik i et hjørne af Silkeborgs historie, der på samme tid er en øm tå, dramatisk og kompliceret historie, med mange superaktuelle elementer.

Eleverne får indblik i den situation, der skabte den flygtningestrøm, som sendte omkring 250.000 flygtninge til Danmark fra de områder i det nuværende Polen, Hviderusland og Baltikum, der tidligere hed Østprøjsen. Vi taler om, hvilken situation Danmark stod i efter Anden Verdenskrig og de forhold, de tyske flygtninge kom til at leve under her.

Eleverne får indsigt i, hvem disse flygtninge var, og hvilket ansvar Danmark havde over for dem. Vi taler om, hvordan vi i dag ser tilbage på vores behandling af flygtningene. Og vi stiller spørgsmålet, om det siger noget om vores forhold til flygtninge i dag.

Eleverne opfordres til at reflektere over, hvad man kan bruge sådan en historie til, og om der er noget, man kan lære af den.

Forløbet kan foregår på Vestre Kirkegård i Silkeborg eller i et undervisningslokale alt efter, hvad der er oplagt eller begge steder. Aldersgruppe og deltagerantal afhænger af hvilket type forløb der ønskes og hvilke faciliteter som vi kan finde. 

Tyske flygtninge på Silkeborg Station på vej til toget.
Tyske flygtninge på Silkeborg Station på vej til toget i 1947.

Tilmelding

Fakta

Dato og pris

Tidspunkt:
-
Varighed:
1½ time
Pris:
Gratis
Max deltagere:
51 deltagere

Om tilbuddet

Målgruppe: Grundskolen
Klassetrin:
6., 7., 8., 9., 10.
Kompetenceområde:
Historie - Kildearbejde, Historie - Kronologi og sammenhæng
Fag:
Historie, Madkundskab, Samfundsfag
Læringsmål:
Historie i en aktuel sammenhæng - danmarkshistorie