Vikingemuseet Fyrkat - Nordjyske Museer

Vikingernes uldarbejde

Klassen besøger Vikingegården, hvor I præsenteres for materialet uld. Her skal I selv prøve forskellige tekstile teknikker: spinde og plantefarve uldgarn, flette bånd og filte uldbolde. Samtidig lærer I om materialevalg, produktion og livsvilkår i vikingetiden.

Indholdet af besøget aftales på forhånd med læreren og tager udgangspunkt i elevernes niveau. Aktiviteten kan også tilpasses andre klassetrin, og har I særlige ønsker til aktiviteter, forsøger vi at imødekomme det.

Klassen modtages ved indgangen til Vikingegården af en viking, som først fortæller lidt om husene og det daglige liv på en vikingegård. Derefter bænkes klassen omkring bålet, og dagens program præsenteres. Så bliver det tid for indsamling af planter, som skal koges op i en stor gryde. Uldgarnet skal vindes i mindre fed, og der skal bindes godt omkring dem, før garnet lægges i gryden og småkoger sammen med plantematerialet de næste par timer. Der skal løbende røres i gryden og bålet skal holdes i gang. Imens er der mulighed for at prøve at spinde på håndten, filte en uldbold, virke, slynge og flette bånd og få svar på sine spørgsmål om vikingetiden. Der er naturligvis også plads til at indlægge en madpakkepause. I kan besøge museumsbutikken, gå i Besøgscenteret, hvor I kan prøve vikingetøj og se jer om i vikingehusene. Efter aktiviteten kan I besøge den mytologiske legeplads og gå en tur videre ud til Ringborgen. I skal arbejde både ude og inde ved bål, så husk praktisk påklædning.

I får naturligvis jeres farvede garn og de andre ting, I fremstiller, med hjem.

Der kan filtes små uldbold
Der filtes uldbolde.
Foto

Jakob Ljørring Pedersen

©

Vikingemuseet Fyrkat

Tilmelding

Fakta

Dato og pris

Tidspunkt:
-
Varighed:
4 timer
Pris:
1250 kr.
Yderligere priser:
Pris: 125 kr. pr. person. Minimum 10 personer.
Max deltagere:
25 deltagere

Om tilbuddet

Målgruppe: Grundskolen
Klassetrin:
4., 5., 6., 7.
Kompetenceområde:
Håndværk og design - Design, Håndværk og design - Håndværk - materialer, Historie - Kronologi og sammenhæng
Fag:
Håndværk og design, Historie
Læringsmål:
Eleven opnår kendskab til uld som materiale, gennem selv at have det i hænderne og
fremstille forskellige produkter.

Eleven lærer om livsvilkår i vikingetiden.

Eleven lærer gennem selv at udføre forskellige praktiske opgaver og ser og hører om
fortolkninger af vikingetiden.