Isfjordscentret

Isfjordscentret

Vores sted

Videnskaben optegner, registrerer og aflæser verden omkring os. Kunsten fortolker, forklarer og forundrer. På Isfjordscentret mødes kunst og videnskab i en installation, der gennem lyd, billeder og vores øvrige sanser både udfordrer og udvider vores forståelse af indlandsisen, dens udstrækning og dens betydning for den verden, vi alle er en del af. Ud over den permanente udstilling, som er skabt af JAC studios, kan man også opleve kunstinstallationerne ”Elleve bevægelser i islandskabet” af Louise Foo og ”Inde i Grønlands indlandsis” af Anna Domnick.  

Gennem årtusinder har Inuit trivedes i Diskobugten til trods for det ekstreme klima og polarnattens mørke. Inuitternes kultur er tilpasset de barske betingelser i tæt samspil med isen og naturen. Den teknologi Inuit har udviklet til fangst, fiskeri, tøjproduktion og transport er et tydeligt eksempel på, at mennesket og naturen for altid har været og vil være uløseligt forbundet. 

Centralt i udstillingen vises autentiske iskerner fra boringer hentet fra indlandsisen, der fortæller om kultur og klima fra i dag og tilbage til 124.000 år f.v.t. Indlandsisen er formet af lag efter lag af sne, der er faldet år efter år og gradvist er presset sammen af vægten af den efterfølgende sne. Hvert lag fanger små luftbobler i sne, der bliver frosset og gemt til eftertiden. I dag kan vi læse iskernerne som en bog. Store begivenheder som vulkanudbrud eller meteornedslag, der for længst er gået fra beretninger, til sagn til glemslen, kan aflæses. Vi kan se effekten af civilisationers storhed og fald, og vi kan blive klogere på de klimaforandringer, der påvirker vores liv i dag. Når mennesket glemmer, husker isen.  

Historien om isen er således historien om livet i Diskobugten. Det er historien om den ufattelige vægt af indlandsisen, der gennem årtusinder knuser grundfjeldet under sig og skubber det foran sig i sin langsomme og uundgåelige rejse mod havet. Der afleverer isen det knuste fjeld, som frigiver sine næringsstoffer, så livet i havet kan blomstre. Is betyder også liv for de mennesker og dyr, der behøver havisen for at jage eller fiske. Her er isen både grundlaget for naturens og menneskenes liv. .

Hvad kendetegner undervisningen hos os?

Målet for Isfjordscentrets læringsportal er, at eleverne får indsigt i og forståelse for både naturens sammenhænge og de kulturer, der har indrettet sig i det arktiske klima gennem tiden. 

Undervisningsmaterialet knytter sig til skolefag og tværfaglig viden og styrker elevernes nysgerrighed om Grønland. Der skal undervejs arbejdes kreativt og innovativt, med problemløsning og kritisk tænkning samt færdigheder i kommunikation og samarbejde og med forståelse for egen og andre kulturer. 

Elever i dag lærer både digitalt og i det fysiske rum, der flyder sammen og kaldes for det hybride læringsrum. 
Den didaktiske rammesætning er derfor tilrettelagt som blended forløb, der dels foregår i det fysiske rum og dels i det virtuelle rum.

Den komplette samling af digitale undervisningsmaterialer kan findes her: https://isfjordscentret.gl/da/laeringsportalen/

Hvad kan børn og unge lære hos os?

Eleverne opnår viden om Grønlands fortid og nutid, landets unikke natur og kulturhistorie med udgangspunkt i Isfjorden og Diskobugten, samt den nyeste forskning inden for klima og klimaforandringer. 

Eleverne træner deres færdigheder i kommunikation og samarbejde gennem interaktion og fordybelse i de enkelte undervisningsforløb.

En iskosse studeres nøje og der samarbejde parvis om svar på en opgave
Samarbejde om en opgave
©

Elisabeth Momme, Isfjordscentret

Fakta

Bestilling & Kontakt

Bestilling:

Kontakt:

Elisabeth Momme
+299 555588 & +299 555557