Om nyheden

Type
Nyhed
Udgivet
Copied!

Podcast: Museum i børnehavehøjde

Af
Sofie Prip
Hvordan kan børnehavebørn få gode oplevelser på et kulturhistorisk museum? Det spørgsmål har Marlene Kramm fra Skoletjenesten Museum Vestsjælland stillet og fået nogle svar på i tilblivelsen af udstillingen ”Lille Valdemars eventyr”. I Skoletjenestens nye podcast er du inviteret med til en snak om, hvordan Marlene blandt andet har inddraget børnene og pædagogerne i arbejdet hen mod en udstilling i børnehavehøjde.
Type
Nyhed
Udgivet
Copied!

 Podcasr Skoletjenesten undervisningstilbud

Hent podcasten på google podcast

Hent podcasten til iTunes

”Vi inviterede børn ind fra en børnehave i Holbæk for at se, hvilke genstande de blev optagede af. Udgangspunktet var bare, at genstandsfeltet var middelalderen. Det viste sig, at de genstande der fangede deres interesse, ikke nødvendigvis var dem, jeg havde regnet med, de ville vælge,” siger Marlene.

Hun gik til opgaven ved hjælp af photovoice metoden, hvor børnehavebørnene blev udstyret med kameraer, så de i første omgang kunne tage billeder af alle de ting på museet, de syntes var spændende. Derefter gennemgik Marlene billederne med dem for at komme nærmere ind på, hvorfor de fotograferede genstande vagte begejstring.

”Det der gjorde genstandene interessante var, at de kunne se, at der har været levende væsner bag dem, for så kunne de knytte de enkelte genstande til en meningsfuld kontekst, altså et narrativ, hvor de blev tillagt ny mening. Der var altså et stort behov for, ikke kun at vide hvornår en genstand stammer fra, men også hvem den har tilhørt, og hvad den er blevet brugt til,” siger Marlene.

Fortællingen om lille Valdemar
Ifølge Marlene var den største udfordring i forløbet genstandsfeltet.

"Mange af de ting Museum Vestsjælland har i sine samlinger fra middelalderen er fundet i jorden, og er derfor ofte nedbrudte og kan være svære for børn at genkende og relatere sig til," siger hun.

Resultatet blev udstillingen ’Lille Valdemars Eventyr’, hvor børnene bliver taget på en rejse gennem Valdemar den Stores barndom. Hele udstillingen er altså bygget op om en narrativ, som handler om lille Valdemar, og genstandene bliver brugt i fortællingen.

”Udstillingen er på sin vis lidt alternativ, idet vi har lavet en fiktion om Valdemar og hans barndomsvenner. Vi kender de historiske kilder, og fortællingen stritter ikke imod de kilder, men vi har samtidig ikke belæg for mange af de detaljer, vi har tilføjet,” siger Marlene.

Kontakt

Siska Rohr Harrebye Skoletjenesten undervisningstilbud

Siska Rohr Harrebye

Kommunikationschef
Tlf
24 90 13 68