Museum Sønderjylland - Arkæologi

I lære som flintsmed

Formålet med undervisningen er, at eleverne får forståelse for og kendskab til flint som materiale. Et materiale, der er gået i glemmebogen, men som er det mest brugte i vores kulturhistorie.

Flint er hårdere end stål. Flint er over 50 millioner år gammelt og oldtidens vigtigste råstof til fremstilling af redskaber. 



Eleverne bliver præsenteret for mange forskellige redskaber af flint samt hører om, hvordan flintredskaber bliver fremstillet. De fremstiller hver en kniv i flint. Derefter bruger de kniven til at skære læderet ud til en lille pung, som de pynter med fjer og muslinger. Endelig viser museets flinthugger, hvordan man – når man er rigtig god – hugger flinten til et redskab. Det kan evt. aftales, at man også arbejder i rav. 



Eleverne får lov på egen krop at prøve at hugge flint og oplever at det er både let og svært og måske dermed får en sanselig erkendelse af fortidens levevilkår.

Litteraturforslag: 

Sesams Danmarkshistorie bd 1-2 om Stenalderen og En stenalderboplads af Jørgen Bay, Skoletjenesten København.

Hvornår

Hele året, tirsdag - fredag kl.  9 - 15.

Flintmand

Tilmelding

Fakta

Dato og pris

Tidspunkt:
-
Varighed:
4 timer
Pris:
2200 kr.
Max deltagere:
30 deltagere

Om tilbuddet

Målgruppe: Grundskolen
Klassetrin:
3., 4., 5., 6., 7., 8., 9.
Kompetenceområde:
Håndværk og design - Håndværk - forarbejdning, Håndværk og design - Håndværk - materialer, Historie - Kronologi og sammenhæng
Fag:
Billedkunst, Dansk, Håndværk og design, Historie, Natur/teknologi
Læringsmål:
Forståelse for og kendskab til naturmaterialet flint i historisk sammenhæng.