Aalborg Historiske Museum - Nordjyske Museer

Menneskeliv i renæssancen. Rundvisning

I renæssancen (1536-1660) var Aalborg Danmarks næststørste by, kun København var større. Aalborg var en rig handelsby med store købmænd som Jens Bang og Jørgen Olufsen.
Der var dengang meget stor forskel på folk, og et barsk retssystem var med til at sørge for, at den store fattige underklasse blev på sin plads. Det var også i renæssancen, at de store hekseforfølgelser fandt sted under Christian d. 4.’s ledelse.

I Aalborg Historiske Museums nye renæssanceudstilling er der sat fokus på menneskelivet. Undervejs kan man ved hjælp af lykkehjul finde ud af, hvordan ens egne chancer ville have været. Man kan også prøve at gå med en fedel - en slags transportabel gabestok - og blver lænket til byes kag - en skampæl.

De mange originale genstande giver glimt af byens liv. Se det store bøddelsværd, som bøddel Nilaus Bendix brugte ved offentlige henrettelser i 1600-tallets Aalborg. Der er også halsjern, fodjern og håndjern fra fængslet på Aalborghus Slot. En ægte Cyprianus (en tryllebog) er der også, og ved siden af er der en kopi, man kan bladre i. En ægte lort fra biskoppens lokum fortæller om handelsforbindelser, da der er kerner fra importerede frugter.

Velbevarede panelstuer fra renæssancen er meget sjældne, og den såkaldte Aalborgstue fra 1602 er da også en af museets største seværdigheder. Den er uden sammenligning landets bedst bevaret borgerlige interiør fra den tid.

Guiden møder klassen i forhallen, og man følges ad op til renæssanceudstillingen på 1. sal. Der tages udgangspunkt i udstillingens genstande og billeder og elevernes egne iagttagelser og refleksioner bliver inddraget aktivt.

Eleverne skal undervejs prøve at læse bogstaver og ord fra renæssancen (udskåret, trykt, skrevet og malet). Ved bøddelsværdet samtales der om ret og straf i renæssancen, der var markant anderledes end i nutiden. En tryllebog (Cyprianus) giver anledning til at tale om trolddom, hekseri og gudstro. Et stort portræt af den rige købmand Christen van Ginchel og hans hustru Sidsel Jørgensdatter bruges som udgangspunkt til at tale om kønsroller og symboler for de to køn. De rige købmænds liv i luksus illustreres med en ægte bispelort med vindruekerner, peberkorn og andre eksotiske ting.

Rundvisningen afsluttes i den stemningsfulde Aalborgstue fra 1602, hvor eleverne får lov til at sidde ved de gamle borde og føle sig hensat til en anden tid. Her fortæller guiden om forskelle på rig og fattig i renæssancen. Eleverne skal forsøge at læse bibelcitaterne på væggen. Den mørke stue er også stedet, hvor guiden fortæller om nogle af de overnaturlige væsener, man troede på i renæssancen.

Rundvisningen kan kombineres med, at eleverne arbejder med opgaver på egen hånd om renæssancen.

Borgmesterparret Christen van Ginchel og Sidsel Jørgensdatter var midt i 1600-tallet Aalborgs rigeste købmandspar.
Borgmester Christen van Ginchel og frue Sidsel Jørgensdatter var blandt de allerrigeste i Aalborg i 1600-tallet.
©

Nordjyske Museer

Dato og pris

Tidspunkt:
-
Varighed:
1 time
Pris:
600 kr. Gratis
Yderligere priser:
600 kr. pr. time, hvis man booker en af museets rundvisere. Læreren må dog også gerne selv vise rundt.
Max deltagere:
28 deltagere

Om tilbuddet

Målgruppe: Grundskolen
Klassetrin:
3., 4., 5., 6., 7.
Kompetenceområde:
Dansk - Læsning, Historie - Historiebrug, Historie - Kildearbejde, Kristendomskundskab - Kristendom
Fag:
Dansk, Historie, Kristendomskundskab
Læringsmål:
Eleverne lærer om brug af gotiske bogstaver og romertal og om forskellige skriftlige udtryksmåder (skåret i træ, trykt bog, håndskrevet bog).

Eleverne lærer om forskellige erhverv, hvoraf mange ikke længere findes.

Eleverne lærer, at der er genstande, der blev brugt for 500 år siden, som vi stadig bruger, mens andre er gået ud af brug.