Middelaldercentret

Teknologiparken

På baggrund af middelalderlige manualer og bøger skrevet af datidens opfindere og ingeniører har Middelaldercentret opført en teknologipark, hvor maskinerne er genskabt i fuld størrelse og kan ses og afprøves.
Maskinerne er opstillet efter tema: vand, krigsteknologi, løfte- og hejseteknikker og ”evolutionære vildskud”.
Besøg Teknologiparken med en af Sundkøbings borgere, der vil tage jer med på en tidsrejse og fortælle om de fantastiske opfindelser, man gjorde i middelalderen.

Forløbet er en guidet tur i Middelaldercentrets Teknologipark.

En omviser vil tage jer med gennem parken og fortælle om og diskutere maskinerne med jer.

Forløbet er tværfagligt, men kan også benyttes selvstændigt i en række enkeltfag. 
Få en snak om, hvordan man i middelalderen kunne opfinde maskiner og genstande, der ligger til grund for det moderne samfund, vi har i dag. Middelalderens opfindere var kloge og fulde af påfund - nogle fungerede, andre gjorde ikke. Få en snak om tankegangen i middelalderen, hvad der drev opfinderne, og hvorfor man kunne tænke sig til en bil, men ikke få den til at virke.

OBS: Idet maskinerne kan afprøves, understøtter tilbuddet kravet om 45 minutters motion og bevægelse i gennemsnit om dagen.

Denne omvisning egner sig også godt til gymnasier og ungdomsuddannelser.

https://www.middelalderakademiet.dk/teknologiparken

Middelaldermaskiner
Middelaldermaskiner
Foto

Middelaldercentret

©

Middelaldercentret

Dato og pris

Tidspunkt:
-
Varighed:
1 time
Pris:
85 kr.
Yderligere priser:
Prisen er pr. elev, 2 lærere gratis
Max deltagere:
28 deltagere

Om tilbuddet

Målgruppe: Grundskolen
Klassetrin:
5., 6., 7., 8., 9., 10.
Kompetenceområde:
Natur/teknologi - Undersøgelse, Natur/teknologi - Perspektivering, Natur/teknologi - Kommunikation, Historie - Kronologi og sammenhæng, Dansk - Fortolkning, Dansk - Tale, Dansk - Lytning, Dansk - Kommunikation, Billedkunst - Billedkommunikation, Billedkunst - Billedfremstilling, Historie - Kildearbejde, Historie - Historiebrug, Håndværk og design - Håndværk - materialer, Håndværk og design - Håndværk - forarbejdning, Håndværk og design - Design
Fag:
Billedkunst, Dansk, Elevernes alsidige udvikling, Håndværk og design, Historie, Innovation og entreprenørskab, Natur/teknologi
Læringsmål:
Natur og teknologi

Kompetencemål:

Undersøgelse:
Eleven kan vurdere produkter, danne hypoteser og diskutere forbedringer og muligheder. Eleven kan se sammenhængen mellem årsag og virkning.

Perspektivering:
Eleven kan relatere sin viden til omverdenen og lave perspektivering til fortid og nutid, nye og gamle energiformer, rige og fattige lande.

Kommunikation:
Eleven kan sætte ord på egne undersøgelser og modeller.

Innovation og entreprenørskab:
Eleven får idéer til at opfinde og udvikle egne maskiner og får via undervisningen en forståelse for omverden, kultur og udvikling.

Historie

Kompetencemål:

Historiebrug:
Igennem det historiske scenarie, der er Sundkøbing og Teknologiparken, får eleven praktisk erfaring med hverdagen, livet og videnskaben i middelalderen Dette sker via samtaler med guiden, borgerne i Sundkøbing og ved at røre, se og lugte til middelalderen.

Eleven opnår forståelse for historien og samspillet mellem fortid og nutid.

Kronologi og sammenhæng:
Eleven kan sammenligne middelalderens videnskab og udvikling med nutidens og kan analysere og diskutere forskelle og ligheder fra en tidsperiode til en anden.

Kildearbejde:
Eleven kan ved hjælp af egne ord bruge en kildekritisk tilgang til det diskuterede emne og anvende faglige begreber i en diskussion og analyse.

Det er Middelaldercentrets mål at fremme og udbrede kendskab og interesse for historien gennem scenarier, der sætter eleven i forbindelse med alle kroppens sanser og aktiverer en nysgerrighed for læring og samfundsforståelse.