Om nyheden

Type
Nyhed
Udgivet
Copied!

Ny viden om dagtilbud som målgruppe gennem partnerskaber

Af
Skoletjenesten
Hvordan kan et museum få viden om en ny målgruppe som dagtilbud, og på hvilke måder kan det bruges til at planlægge og indrette udstillinger målrettet de yngste børn? Museum Vestsjælland og Vardemuseerne har samarbejdet med to børnehaver i udviklingsprojektet MIG & MIN BY og omsat de fælles erfaringer i en udstilling af samme navn. I år er den landsdækkende udstilling nået til Middelfart og Østsjælland.
Type
Nyhed
Udgivet
Copied!

Tegneworkshops, grafisk facilitering, byvandringer med photovoice og GoPro samt magasinbesøg. For at finde ind til kernen af, hvad der er vigtigt for børn i deres by, har Skoletjenesten Museum Vestsjælland og Vardemuseerne Læring gennem de seneste år arbejdet tæt sammen med to børnehaver igennem forskellige workshops, hvor byen er blevet undersøgt. Foruden de nævnte aktiviteter har nogle af børnene også bidraget med deres egne genstande, som de har udlånt til museerne.

Konkrete udgangspunkter giver børn en stemme

Erfaringerne fra de forskellige workshops er ifølge undervisnings- og udviklingsansvarlig på Museum Vestsjælland Marlene Kramm, at det fungerer bedst, når børnene har noget konkret at tage udgangspunkt i. I samtalen om hvad der var vigtigt for en by, havde det fx stor betydning at kunne præsentere børnene for billeder med forskellige steder og elementer af deres by og give dem muligheder for bl.a. at pege, tage billeder eller tegne deres tanker.

En levende, legende og kropslig udstilling

Mange af børnenes input er blevet omsat i udstillingen MIG & MIN BY, der turnerer rundt på i alt ti museer over hele landet de næste år. For at gøre udstillingen både levende og relevant for de mindste børn valgte de to museer at skabe et farverigt, fortællende univers med masser af leg, hvor børnene får mulighed for at kaste et nyt blik på deres by. Også børnenes fysiske tilgang til (museums)oplevelser har sat sit præg på udstillingen, forklarer Marlene Kramm:

Børns måde at opleve og sanse verden på, er typisk også mere kropslig end hos voksne. Legen og kroppen har derfor også været udgangspunkt for den måde, udstillingen er bygget op. Alt kan røres og bruges, bortset fra det der er placeret i få montrer, og alt er indrettet i børnehøjde.
Marlene Kramm
Undervisnings- og udviklingsansvarlig, Skoletjenesten Museum Vestsjælland

Udvikling sammen med børn og pædagoger

MIG & MIN BY og andre lignende udviklingsprojekter har givet Museum Vestsjælland vigtig viden om ikke kun de mindste børn i dagtilbud, men også om pædagogernes behov og den pædagogiske hverdag i institutionerne. Det har ifølge Marlene Kramm bl.a. tydeliggjort vigtigheden af at have børn og pædagoger med i udviklingsforløbene, lang tid inden et forløb skal testes og justeres.

MIG & MIN BY

Kontakt

Marlene Kramm Skoletjenesten

Marlene Reinholdt Kramm

Undervisnings- og udviklingsansvarlig, Museum Vestsjælland
Tlf
41 37 92 53
Se profil

Måske er du også interesseret i